Köpa mobil utomlands

Från Kina eller exempelvis Usa

Har seriösa tankar på att köpa en mobil, som klarar 4G från utlandet via ebay för max 800 SEK, går säkert att få tag på billigare från Usa, sett en del motorola lurar som verkar grymma och denna(MOTOROLA DROID 4 XT894)kör åtminstone på 800 bandet, hade dock velat att även 700mhz och 1900mhz hade stöd i Sverige då den inte har något att falla tillbaka på om 800mhz bandet skulle strula dessutom lär det ju inte heller fungera utan 3G och 2G inga samtal bara surf. Funderar annars på att skaffa en Lg Nexus 4, inga toppmoderna telefoner för min del bara en uppgradering från det jag har nu. Kanske även får använda mig av denna upplåsningsida.

Snodde denna info härifrån  om olika frekvensband. Då jag gillar att samla intressant information på min egen sida. Finns även information här om nya frekvenser som kommer användas i Sverige.

Nätoperatörer i Sverige
I Sverige finns det idag fyra mobiloperatörer som erbjuder mobilnät för våra telefoner att ansluta till. Ytterligare en finns, Net1, de erbjuder dock endast mobilt bredband så den kommer jag inte ta upp. Här tänkte jag sammanfatta lite kring operatörerna.

Telia
Sveriges störa mobiloperatör, även operatören med största 2G-nätet i dagsläget. Telia har idag två egna nät – 2G och 4G-näten som de erbjuder delas inte med någon annan operatör. 3G-nätet som de har i dagsläget delas med Tele2 av den anledningen att Telia inte fick någon licens för att bygga 3G från början. Inom kort kommer Telia också att börja med 3G på 900MHz i egen regi.

Tele2
Sveriges näst största mobiloperatör, en av operatörerna med störst 4G-nät. Tele2 har idag inget helt eget mobilnät. Alla delas med någon annan operatör – 2G och 4G med Telenor samt 3G med Telia.

Telenor
Den andra operatören med störst 4G-nät. Telenor har idag endast ett eget mobilnät i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona där de bygger ut 3G själva. I övriga Sverige delar de 2G och 4G med Tele2 samt 3G med Tre.

Tre
Sveriges minsta nätoperatör. Tre har idag Sveriges största 3G-nät. Tre har två 3G-nät, ett som delar med Telenor på 2100MHz som byggs ut i hela Sverige förutom i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona där de själva ansvarar för utbyggnaden på den frekvensen. Tre bygger utöver detta även ut 3G på 900MHz i hela Sverige. 4G-nätet är deras egna och delas inte med någon annan operatör.

Frekvenser
Som ni säkert redan vet finns det flera olika frekvenser idag, hos olika operatörer har de även ofta olika användningsområden. Här är en beskrivning om vad varje operatör använder de olika frekvenserna till.

Tele2 och Telenor
800MHz (B20) 4G. Kommer om ett antal år att nå samma yttäckning som deras 900-nät.
900MHz (B8) 2G och 4G. Detta är även deras huvudnät, som finns på de allra flesta ställen där de har täckning idag. 2G och 4G körs från samma basstationer utanför städerna. Väldigt ensamma om att ha 4G på denna frekvens i världen.
1800MHz (B3) 2G och 4G. I städer för att erbjuda ökad kapacitet för 2G-nätet används 1800MHz. I de centralaste delarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har man även 4G på 1800MHz. Byggs ut väldigt lite.
2100MHz: 3G. Tele2 bygger 3G med Telia i hela Sverige och Telenor bygger 3G med Tre i hela Sverige förutom Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona.
2600MHz (B7) 4G. Används för att kunna erbjuda de högsta hastigheterna i 4G-nätet. Finns i städer och orter för att kunna erbjuda bättre kapacitet i nätet.

Telia
800MHz (B20) 4G. Används för att erbjuda större yttäckning. Används nästan aldrig i städer och orter, vilket gör att Telias inomhustäckning för 4G ofta är bristfällig.
900MHz: 2G och inom kort 3G. Används för att erbjuda stor yttäckning och bra inomhustäckning.
1800MHz (B3) 2G och i framtiden 4G. Används för att ge högre kapacitet i 2G-nätet. I framtiden ska Telia även bygga 4G på denna frekvens.
2100MHz: 3G. Byggs gemensamt med Tele2.
2600MHz (B7) 4G. Används i städer och orter för att kunna erbjuda 4G-tjänster.

Tre
800MHz (B20) 4G. Används för att erbjuda stor yttäckning för 4G-nätet. Grundfrekvensen i Tres 4G-nät, ger även bra inomhustäckning.
900MHz: 3G. Används för att kunna erbjuda stor yttäckning och bra inomhustäckning för sitt 3G-nät. Byggs nu ut samtidigt som 4G på 800MHz från samma basstationer.
2100MHz: 3G. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona bygger de ut 3G själva på denna frekvens. I övriga Sverige delas nätet med Telenor.
2600MHz (B38) 4G, TDD. Används i de flesta städer för att kunna erbjuda högre kapacitet för mobila bredband och för att skilja de mobila bredbandskundernas användande från mobilkundernas användande.
2600MHz (B7) 4G, FDD. Används för att kunna erbjuda högre kapacitet för 4G-nätet. Används främst i storstäderna.

Förtydligande: Det är bara Tre som har både FDD och TDD i sitt 4G-nät på 2600MHz. De andra operatörerna kör uteslutande med FDD. Vill ni veta mer om skillnaden, googla!

Symbol på displayen
Olika mobiltillverkare har valt att det ska visas lite olika saker på displayen när man är ansluten till olika nät. Här är de vanligaste:
GSM-näten, även kallat 2G
2G/G/E: Du är ansluten till ett GSM-nät med GPRS eller EDGE aktivt. Lite skillnad i surfhastigheten.

UMTS-näten, vanligtvis kallat 3G
3G: Du är ansluten till ett 3G-nät. Lite olika mobiltillverkare visar endast denna oavsett vilken teknik som används i nätet, alltså kan maxhastigheten variera från 0,384Mbit/s till 42Mbit/s.
H: Du är ansluten till ett 3G-nät med HSPA (High Speed Packet Access). Visas för hastigheter från 7,2Mbit/s till 42Mbit/s beroende på tillverkare.
H+: Du är ansluten till ett 3G-nät med HSPA och ibland DC-HSPA. Visas vanligtvis för maxhastigheter från 14,4Mbit/s till 42Mbit/s beroende på tillverkare.

LTE-näten, vanligtvis kallat 4G
4G/LTE: Visas för maxhastigheter upp till 100Mbit/s, ibland även för hastigheter upp till 150Mbit/s beroende på tillverkare.
4G+: Kan ibland visas för anslutning till ett LTE-nät med hastigheter upp till 150Mbit/s.

Operatörernas täckning
Här är länkar till operatörernas täckingskartor:
Tele2: http://www.tele2.se/kundservice/drift-och-tackning/tackningskarta.aspx
Telenor: http://217.174.67.234/coverageportal/home/small
Telia: http://www.telia.se/privat/support/tackningskartor
Tre: http://80.251.200.40/coverageportal_se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.